IQD Talk / Sabtu (7.2.2015) / 7.45 Malam

IQD Talk / Sabtu (7.2.2015) / 7.45 Malam

Info Ringkas Pelaburan Dinar Iraq

Pelaburan Dinar Iraq adalah pelaburan SAH di sisi undang-undang & syara'. Pelaburan ini adalah berlandaskan kepada pertukaran wang dan ia akan memberikan pulangan 500 peratus kepada mereka yang bersabar dan faham akan jenis pelaburan ini. Sama macam mereka yang melabur dalam matawang Dinar Kuwait & Afghanistan lalu, maka pelaburan Dinar Iraq adalah yang terbaik buat masa kini. Beli, simpan dan jual semasa diapungkan (RV) nanti, insyaALLAH kita akan menjadi jutawan dalam sekelip mata

* Setiap pembelian akan diberikan resit syarikat kami. Perjanjian bertulis akan dibuat atas permintaan pelanggan. IQD kami diimport terus dari Iraq dan diisytiharkan di bawah undang-undang Kastam

RV Sebelum 5 Mei? Sidang Liga Arab Tetap Diteruskan Di Iraq

Hari ini kecoh apabila ada sumber menyatakan yang Dinar Iraq akan RV sebelum 5 Mei ini. Kira-kira 20 hari lagi. Sumber ini berdasarkan kepada kenyataan Ketua Jawatankuasa Parlimen Iraq Bagi Kewangan Iraq, Haider al-Abadi bahawa Iraq dalam bahaya jika tidak bertindak sebelum 5 mei ini. Kenyataan ahli Parlimen Iraq ini adalah kerana perlindungan antarabangsa untuk matawang Iraq akan berakhir 5 mei ini. Maka dia mencadangkan agar Kerajaan Iraq dan Amerika Syarikat berkerjasama untuk elakkan risiko wang Iraq dimanipulasi di pasaran dunia. Jika diteliti situasi ini, saya nampak bahawa wujud satu tarikh jelas dinar akan dinaikkan tak lama lagi. Sebab itulah ahli Parlimen itu meminta parlimen Iraq bertindak segera bagi menjaga mata wang dan ekonomi Iraq itu sendiri. Jadi adakah dinar akan RV sebelum 5 Mei, wallahua'lam. Saya akan menganalisanya jika ada maklumat terbaru tentang perkara ini.
Satu sumber menyebut bahawa Liga Arab mustahil untuk dibatalkan dan ia perlu dilangsungkan ikut jadual iaitu pada 11 hingga 12 Mei nanti. Menurut sumber daripada berita Alsumaria, sidang Liga Arab di Baghdad tidak boleh ditunda lagi disebabkan oleh para pemimpin Arab perlu memilih Setiausaha Agung yang baru selepas berakhirnya mandat Setiausaha Agung Liga Arab sekarang, Amr Moussa pada pertengahan Mei nanti.

Wakil Tetap Iraq di Liga Arab, Qays al-Azzawi mengatakan dalam satu wawancara dengan Alsumaria News bahawa Amr Moussa, sedang berusaha untuk bermesyuarat dengan menteri Luar negara-negara Arab bagi membincangkan status Sidang Kemuncak ini. Azzawi mengatakan bahawa Iraq disokong Mesir untuk mengadakan Sidang Kemuncak Arab di Baghdad dalam apa jua situasi. Jelas daripada berita ini, Iraq sememangnya mahukan Sidang liga Arab dilangsungkan di negara mereka dan ia dilobi sedemikian rupa bagi mengembalikan Iraq di pentas dunia.

Bahkan mereka sedang melakukan segala upaya untuk memujuk negara-negara Teluk menghadiri Sidang Kemuncak di Baghdad Mei ini. Manakala US telah menyatakan sokongan terbuka kepada Iraq untuk menganjurkan Sidang Arab ini. Duta Besar AS di Iraq, David Ranz dalam kenyataan kepada Alsumaria bahawa US komited untuk kembalikan Iraq di peringkat global, dan akan menyokong penuh kepada Sidang Kemuncak ini tidak ditangguhkan. Bahkan Timbalan Menteri Luar Nagara US, Jeffrey Feltman telah berlepas ke Bahrain yang meminta penangguhan sidang kemuncak Liga Arab untuk berbincang dengan Raja Bahrain agar Sidang kemuncak ini tetap diadakan di Iraq dalam masa terdekat.

RV Dalam Minggu Ini??

Nampaknya semua pihak menyokong penuh cadangan CBI ini untuk meningkatkan tiga sifar dalam Dinar ini. Kita?? Mestilah sokong 100 peratus. Jika cadangan ini diluluskan, macam sebelum ini yang saya kata, Dinar Iraq akan RV. 1 USD bersamaan dengan 1.1 Dinar Iraq. Atau 1 USD, bersamaan 0.8 Dinar Iraq. Jika kita ada 1 juta dinar Iraq, bersamaan 800 ribu USD. Darab dengan 3.02 (1 USD bersamaan dengan 3.02 Ringgit), bersamaan dengan 2.4 Juta Ringgit Malaysia. Itu baru simpan 1 juta. Kalau 10 juta macam kawan kita di Johor..sudah tentu jutawan segera kawan kita tu...jadi usahlah risau melabur dalam Dinar Iraq.

Liga Arab, acara antarabangsa pertama Iraq sejak perang 2003 dahulu, akan tetap diteruskan walaupun kekacauan politik berlaku di Bahrain. Sememangnya Dinar Iraq berpotensi untuk meningkat. Sekarang ramai trader forex yang membeli Dinar Iraq. Mereka yang 'bergelumang' dengan pertukaran matawang, yakin akan potensi Dinar Iraq ini. Money changer lagilah. Dah ada money changer yang sedia membeli Dinar pada harga pasaran sekarang ini.

Jadi InsyaALLAH Dinar Iraq akan RV bila tiba masanya.

CBI Sudah Hantar Rang-Rang Undang Tingkatkan Nilai Dinar Ke Parlimen


Bank Negara Iraq, atau CBI dilaporkan sedang mempersiapkan undang-undang untuk menghapuskan tiga sifar dari Dinar Iraq (baca RV). Dilaporkan oleh akhbar Arab, Al Hayat bahawa CBI telah menyampaikan rang undang-undang ini ke Kabinet Iraq, dan telah ke Parlimen untuk diputuskan. Maknanya rang undang-undang itu telah dipersembahkan kepada kabinet menteri Iraq, dan diluluskan untuk dibawa ke Parlimen. Berita sebelum ini ada melaporkan yang ramai ahli Parlimen bersetuju untuk meluluskan rang-rang undang-undang ini. Bahkan Menteri Kewangan Iraq pada bulan Februari lalu menyatakan bahawa penghapusan tiga sifar akan membantu ekonomi Iraq bebas daripada sekatan dan secara automatik akan meningkatkan nilai dinar Iraq (RV lah tu).

Dan cadangan untuk meningkatkan tiga sifar Dinar Iraq ini sebenarnya telah disokong oleh Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) pada bulan Ogos lalu. Menurut IMF, cadangan meningkatkan tiga sifar dari matawang Iraq ini akan merangsang pertumbuhan ekonomi Iraq dan membolehkan Iraq memenuhi kewajipannya membayar hutang dan pampasan perang teluk dahulu.

Di pihak US pula, terdesaknya mereka untuk dapat duit cepat, satu delegasi US yang diketuai Pengerusi Rumah Putih, John Penner telah melakukan lawatan secara rasmi ke Iraq selama 3 hari bermula Sabtu lalu. Delegasi ini turut disertai oleh para senat-senat US. Antara isu dibincangkan ialah isu ekonomi, keselamatan, pentadbiran dan sebagainya. Tujuan utama pertemuan ini adalah untuk membincangkan tentang ekonomi Iraq (US nak RV cepat) kerana US sebenarnya dalam keadaan terdesak sekarang. Delegasi ini bukannya hanya melawat PM dan Presiden Iraq semata-mata, tetapi turut mengunjungi agensi-agensi kerajaan di Iraq.

Kalau segenap barisan kabinet Iraq bersetuju, ditambah dengan sokongan IMF dan US, sudah tentu ahli-ahli Parlimen Iraq akan bersetuju dengan cadangan ini dalam masa terdekat.

Manakala dilaporkan bahawa Bank Negara Iraq sedang mepelajari bagaimana untuk meningkatkan nilai dinar. CBI dalam pengumumannya hari ini menyatakan bahawa mereka pada ketika ini sedang persiapkan menyusun undang-undang untuk menaikkan nilai Dinar di pasaran.

Liga Arab Tetap Akan Diteruskan

Popular Posts

BTricks